Als de strafrechter iemand niet kan vervolgen wegens onrechtmatig verkregen bewijs, mag de Belastingdienst datzelfde bewijs wel gebruiken om een verdachte te ‘plukken’.
De Belastingdienst is soms machtiger dan justitie. Vorige week schreef Z24 dat een wietteler werd betrapt met een paar honderd hennepplanten. De illegale teler kon zijn strafrechtelijke vervolging afkopen met 100 euro, maar de Belastingdienst legde na de ontdekking van de illegale hennepkwekerij een naheffing op van ruim twintig mille.
In het verlengde hiervan vindt de Hoge Raad dat de fiscus onrechtmatig verkregen bewijs, waardoor een verdachte niet strafrechtelijk kan worden vervolgd, mag gebruiken om een belastingaanslag op te leggen.
Valsemunter: fiscus legt naheffing op
Aanleiding voor deze uitspraak was een zaak tegen een verdachte van valsmunterij, lidmaatschap van een criminele organisatie en heling. Het bewijs tegen de verdachte was onder meer gebaseerd op Duits opsporingsonderzoek. De Duitse zouden met het inzetten van een nep-koper de verdachte hebben uitgelokt.
Omdat de Duitse recherche niet goed kon of wilde uitleggen hoe het bewijsmateriaal precies was verkregen, vond de Nederlandse rechter dat het bewijsmateriaal op onrechtmatige wijze was verkregen, zodat strafvervolging uitbleef.
Maar de Belastingdienst liet zich daar niet door afschrikken. Bij de verdachte thuis was anderhalve ton in contanten aangetroffen, terwijl de man met zijn vrouw en vijf kinderen slechts leefde van de bijstand. De fiscus legde een naheffing op van bijna een ton. Waarvan de Hoge Raad nu heeft bevestigd dat die claim rechtmatig is.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl